• زایمان سقز

زایمان

مادر شدن تان را تبریک می گوییم.

واژه نامه زایمان:

انقباضات، دردهای زایمان، دردهای ناگهانی زایمان →√
فاصله انقباض ها →√
مایع آمنيوتيک، آب →√
پاره شدن کیسه آب →√
وضعیت جنین →√
نمای ورتکس يا سفاليک (بیرون آمدن نوزاد از سر) →√
نمای بريچ (بیرون آمدن نوزاد از پا يا کفل) →√
وضعیت قرار گرفتن نوزاد به صورت عرضی →√
معاینه واژن →√
تنقیه →√
ادرار →√
بند ناف →√
صدای قلب جنین →√
سی تی جی (کارديوتوکوگرافی) دستگاه الکترونیکی کنترل ضربان قلب جنین NST
نما (طرز بیرون آمدن نوزاد)، وضعیت قرارگیری، وضعیت (حالت نشستن يا ایستادن) →√
شیردادن (شير مادر) →√
آغوز، اولین شير →√
درد →√
درد، زخم، دردناک →√
تسکین درد →√
داروی بی حسی →√
بی حسی اپيدورال →√
القای زایمان/تزریق سرم →√
اپزيوتومی →√
بخیه زدن →√
بخیه ها →√
سزارین يا بخش سزارین →√
بی حسی →√

زایمان

زایمان زودرس

شروع درد زایمان يا پاره شدن کيسه آب قبل از رسيدن به 37 هفته را زايمان زودرس می گويند. يعنی زايمان خيلی زودتر از موقع طبيعی. از اين رو، بايد در بيمارستانی که دارای بخش مراقبت از نوزادان است وضع حمل کنيد. نوزادان نارس در اولين دوره زندگی شان نياز به مراقبت های پزشکی ويژه ای دارند. در اين وضعيت هم شما و هم نوزاد نياز به زمان و مراقبت بيشتری نسبت به زمانی داريد که نوزادتان در حوالی موعد زايمان به دنيا بيايد.

زایمان دیررس

به موعد زایمان رسیده ايد و هیچ اتفاقی نیفتاده است. شما و همه اطرافیان تان بی صبر شده ايد. سخت نگيريد؛ زایمان کمی قبل و کمی بعد از موعد پيش بينی شده طبيعی است. اگر ظرف دو هفته بعد از موعد زايمان وضع حمل نکرده باشيد می گوييم زايمان ديررس داريد.
تحقيقات نشان داده اند که بسياری از نوزادان با طولانی شدن بيش از حد زمان تأخير، تغذيه کافی از جفت دريافت نمی کنند. بنابراين بخش زايمان به وسيله دارو زايمان را پيش می اندازد. به اين کار انداکسيون زايمان می گويند. اثر دارو موجب شروع مرحله زايمان می شود. سپس جريان وضع حمل به طور طبيعی پيش می رود.

زایمان زودرس

محل زايمان

زايمان بی خطر است. متخصصان به شما کمک خواهند کرد. تمامی بخش های زايمان کليه تجهيزات لازم را دارند. بيشتر زنان در بيمارستان وضع حمل می کنند.

چه کسی در جريان زايمان به شما کمک می کند؟

  • ماما زمانی که برای زايمان می آييد شما را می پذيرد و مسئول همه زايمان های طبيعی است. او مجرب است و می تواند در طول زايمان و در طول دوره پس از زايمان به شما کمک کند.

ماما مسئول کنترل روند طبيعی اوضاع می باشد. اگر چيزی غيرطبيعی پيش آيد، ماما با دکتر متخصص زنان تماس خواهد گرفت.

  • دکتر متخصص زنان در بخش زايمان آموزش ويژه ای در زمينه مامايی و به دنيا آوردن نوزاد ديده اند.

در صورت بروز مشکلات، آنها نسبت به شما مسئول هستند.

  • پرستاران کودک در بخش های زايمان و بخش های پس از زايمان و واحدهای نوزادان برای ارائه کمک در جريان زايمان آموزش ديده اند. همچنين صلاحيت مراقبت از کودکان و کمک به شما در شيردادن نوزادتان را دارند.
  • يک دانشجو اغلب هنگام زايمان حضور دارد. ممکن است دانشجوی پرستاری، مامايی يا پزشکی باشد. زمانی که به بخش زايمان می آييد به اين دانشجو معرفی خواهيد شد. دانشجويان وقت زيادی دارند و هنگام زايمان اغلب کمک زيادی می توانند بکنند.

آيا در بخش زايمان فقط زنان هستند؟

تمام ماماها و پرستاران کودک زن هستند.

تشريح زايمان

شروع زايمان

»بالاخره! داره شروع می شه!« ممکن است ذوق و هيجان داشته باشيد، ولی شايد کمی هم بترسيد.
در کمرتان احساس دردی شبيه درد قاعدگی می کنيد. شايد مقداری خونريزی، و مايع مخاطی مخلوط با خون از واژن خارج شود. ممکن است مقداری ترشح مايع (آب) نيز از واژن داشته باشيد. زايمان در حال آغاز است. اکنون چه اتفاقی می افتد؟

انقباضات مربوط به زایمان

زایمان معمولاً با انقباضات شروع می شود. اين انقباض ها سفت شدن ماهيچه های رحم هستند.
احساس می کنيد شکم تان سخت و سفت می شود. بسياری از زنان همراه با اين انقباض ها با کمردرد نيز روبرو می شوند. در ابتدا از 20 ثانيه تا يک دقيقه طول می کشند. اصوًلاً به طور مرتب، شايد با فاصله ای ده دقيقه ای، پيش بيايند. سرانجام شديدتر می شوند و ممکن است يک دقيقه طول بکشند.
فاصله ها کوتاه تر می شوند، شايد فقط دو دقيقه. اين انقباضات گردن رحم را باز می کنند و به جنين کمک می کنند تا به مجرای زايمان به سمت پايين و کف لگن حرکت کند.

چه زمانی کیسه آب پاره می شود

گاهی زايمان از زمانی شروع می شود که غشای جنينی پاره شود و مايع آمنيوتيک، يعنی آبی که جنين را دربرگرفته است، بيرون بريزد. زمانی که اين اتفاق می افتد می گوييم »کيسه آب پاره شده است«. لزومًاً مقدار آب زياد نيست. مايع آمنيوتيک به طور عادی بی رنگ است، اما ممکن است مايل به سفيد يا صورتی باشد. اگر مايع زرد يا سبز باشد بايد برای معاينات بيشتر به محل مشخص شده برای زايمان مراجعه کنيد. پس از اين که کيسه آب پاره شد، درد زايمان شروع می شود. گاهی اوقات انقباضات فوراً شروع می شود، يا شايد طی چند روز زياد شود. در بعضی زنان کيسه آب پس از شروع انقباضات پاره می شود.

چه موقع با بخش زايمان تماس بگيريد؟

  1. A. وقتی فکر می کنيد زايمان تان نزديک است و انقباضات شديد داريد.
  2. B. اگر خونريزی داريد C. اگر در شکم خود دردهايی غير از انقباض های زايمان داريد
  3. اگر کيسه آب تان پاره شده است(مايع آمنيوتيک بيرون بريزد)
  4. اگر نوزاد خيلی آرام است و حرکت نمی کند

می توانيد با بخش زايمان تماس بگيريد و با مامايی در اين بخش صحبت کنيد. در صورتی که درمورد چيزی ترديد داشته باشيد، او شما را راهنمايی خواهد کرد.

چه چيزی را بايد همراه خود به بخش زايمان بياوريد؟

به ياد داشته باشيد که تمام برگه های معاينات دوره بارداری تان را همراه بياوريد.
از ماما يا پزشک خود بپرسيد در بخش زايمان به چه چيزهايی نياز خواهيد داشت. زنان معموًلاً اين وسايل را می آورند: لوازم بهداشتی، نوار بهداشتی، کفش سبک و راحت، شلوار گشاد، بلوزی که موقع شير دادن راحت باز شود و يک حوله حمام. از قبل بپرسيد که آيا نوزادتان می تواند از لباس های بخش زايمان استفاده کند يا نه.

وقتی وارد بخش زايمان می شويد چه اتفاقی می افتد؟

ماما به استقبال شما می آيد و حالتان را می پرسد. معاينات استانداردی که انجام خواهد داد عبارتند از:

  • بررسی فشار خون
  • گرفتن يک نمونه ادرار
  • گوش دادن به صدای قلب جنين
  • گاهی اوقات در صورت نياز، از يک سی تی جی استفاده می کند، که دستگاهی است برای کنترل ضربان قلب جنين و انقباضات شما. دو نوار را روی شکم تان می چسبانند و تصاوير و نمودارهايی از بررسی ضربان قلب روی يک نوار کاغذی چاپ می شود.
  • معاينه ناحيه تناسلی. اگر انقباض داشته باشيد، ماما بررسی می کند که آيا گردن رحم گشاد شده است يا نه. دستکش جراحی به دست می کند و واژن تان را برای لمس گردن رحم معاينه می کند. ميزان گشاد شدن گردن رحم را با استفاده از انگشتانش اندازه گيری می کند. اين اندازه نشان می دهد که چقدر تا زايمان فاصله داريد. اگر سه سانتيمتر باز شده باشد و انقباض داشته باشيد، در مرحله شروع زايمان هستيد. وقتی 10 سانتيمتر باز شده باشد، وقت آن است که زور بزنيد و نوزاد را به بيرون حرکت دهيد.

زایمان

پس از انجام اين معاينات به شما می گويند که آيا بايد در بخش زايمان بمانيد يا به خانه برويد و صبر کنيد.

به محض ورودتان به بخش زايمان ماما مسئوليت شما را به عهده می گيرد. او نمی تواند از همان ابتدا پيش شما بماند اما هر زمانی می توانيد او را فرا بخوانيد. اگر مضطرب هستيد، درد يا نياز به راهنمايی و کمک داريد از او بخواهيد نزدتان بيايد. در مرحله نهايی زايمان او کامل پيش شما خواهد بود. اغلب يک پرستار کودک و بعضی اوقات يک دانشجو او را همراهی می کنند.

زايمان چه مدت طول می کشد؟

متأسفانه نمی توانيم بگوييم که زايمان چقدر طول خواهد کشيد. هر زنی روند زايمان خاص خود را دارد و زمان آن متفاوت خواهد بود. اگر قبلاً وضع حمل کرده باشيد، دومين زايمان تان معموًلاً کمتر از اولی زمان می برد.

انقباضات خطرناک نيستند                 .

به ياد داشته باشيد که انقباضات کار ماهيچه است، کار سخت بدنی. ماهيچه های رحم ساعت های متوالی مدام منقبض و رها می شوند. اين کارِ بسيار سخت خسته کننده است و ممکن است مدت زيادی طول بکشد. اما به خاطر داشته باشيد انقباضات مضر يا خطرناک نيستند.

احساسات شديد

زايمان کاری پرهيجان، پرزحمت و خسته کننده است. قوای نيرومندی مشغول به کارند و اين امر احساسات نيرومند را بيدار می سازد. می خنديد و گريه می کنيد، تقلا می کنيد و می آساييد.

ممکن است استفراغ کنيد، يا مکررًاً به دستشويی برويد. بسياری از زنان می ترسند کنترل خود را از دست بدهند. وقتی در حال زايمان هستيد بايد از غرايز خود پيروی کنيد و سعی نکنيد خود را کنترل کنيد.

به بدن خود اعتماد کنيد.

وضعيت های شما هنگام زايمان   ايستاده، نيمه نشسته

بستگی به خودتان دارد که بخواهيد بايستيد، بنشينيد يا دراز بکشيد. ماما اغلب می تواند توصيه مناسبی در مورد نحوه آسان تر شدن کارها برای شما به شما بدهد. مرتب وضعيت خود را تغيير دهيد. فعال باشيد.

تشريح زايمان

مراحل مختلف زايمان

مرحله اول فاز نهفته است. در اين مرحله شما نه در بيمارستان، بلکه در منزل هستيد. اين مرحله ممکن است چند ساعت يا چند روز طول بکشد. انقباضات نامنظم هستند- شايد حدود 15 تا 20 دقيقه بين هر انقباض فاصله باشد. شايد هم برای چند ساعت متوقف شود. در اين مرحله انقباضات چندان آزار دهنده نيستند. ممکن است مقداری خون و ترشحات لزج از واژن خارج شود. فعال بمانيد، قدم بزنيد. در فواصل طولانی بين انقباضات بخوابيد و استراحت کنيد. بايد حرکت نوزاد را احساس کنيد.
برای حفظ انرژی خود غذا بخوريد و آب بنوشيد. مرحله دوم فاز فعال است. اکنون انقباضات بيشتر پيش می آيند، و معموًلاً وقت تماس با بيمارستان است. احتماًلاً فاصله بين انقباضات از دو تا پنج دقيقه است.
هر انقباض حدود يک دقيقه طول می کشد. گردن رحم باز می شود. جنين بيشتر به سمت پايين و داخل لگن حرکت می کند. اين کار فيزيکی شاقی است. کمی غذا بخوريد و آب بنوشيد. اين کار به شما قدرت می دهد و روحيه شما را در اين مرحله بالا نگه می دارد. پرتحرک باشيد، در خانه قدم بزنيد، مرتبًاً وضعيت خود را تغيير دهيد. وقتی دراز می کشيد ممکن است انقباضات دردناک تر شوند.

زايمان

مرحله زور زدن. فشار نوزاد را به گردن رحم و مقعد (مجرای پشت) خود احساس خواهيد کرد. ماما معاينه تان می کند و به شما می گويد چه زمانی همه چيز برای بيرون آمدن نوزاد آماده است.
اکنون می توانيد با زور زدن فعالانه هنگام انقباضات به نوزاد خود کمک کنيد. اين مرحله حدود يک ساعت طول می کشد. ماما در پيدا کردن وضعيت مناسب به شما کمک می کند تا بتوانيد از بدن خود به نحو  مؤثری استفاده کنيد. بايد به آرامی زور بزنيد تا از جراحت پيشگيری کنيد.
سر و شانه های نوزاد بزرگترين قسمت هستند و بيشتر از همه طول می کشند. بقيه بدن نوزاد به راحتی بيرون می آيد. مرحله سوم فاز بيرون آمدن جفت است. پس از اين که نوزاد متولد می شود، جفت بايد بيرون بيايد. پس شما مجددًاً انقباضات را احساس می کنيد. رحم منقبض می شود تا جفت را بيرون بفرستد.

 

زایمان

بزرگ به نظر می رسد، ولی نرم است و بيرون آوردن معمولاً آسان است. نوزادتان متولد شده است! نوزاد گريه می کند تا ريه هايش باز شود و خودش نفس بکشد. به محض اين که نوزاد متولد می شود، ماما او را معاينه می کند تا ببيند همه چيز خوب است.
سپس او را در آغوش شما می گذارند. برای نوزاد خوب است که در تماس نزديک با شما باشد و پس از تولد نزديک سينه های تان قرار گيرد. او تولدی طولانی را پشت سر گذاشته است و نياز به استراحت و گرما دارد.
اکنون می توانيد سعی کنيد نوزادتان را شير دهيد. بسياری از نوزادان پس از تولد شروع به مکيدن می کنند. به نوزاد خود نگاه کنيد. او نيز با نگاهی خيره و پرقدرت به شما نگاه می کند. ماما و پرستار کودک کمک تان می کنند تا نوزادتان در جای گرم و امن قرار گيرد و بتواند به راحتی نفس بکشد.

اولين ساعات پس از زايمان

شما و نوزاد دو ساعت اول پس از زايمان را در بخش زايمان می مانيد. سپس به بخش بعد از زايمان منتقل می شويد. ماما از شما و نوزادتان مراقبت می کند. خونريزی از واژن پس از زايمان طبيعی است. شما و نوزادتان بايد گرم و راحت باشيد. طبيعی است که بيدار و سرحال باشيد، هر چند که زايمان خسته کننده بوده است. اکنون می توانيد استراحت کنيد و با نوزادتان آشنا شويد. به شما پيشنهاد می کنند چيزی بخوريد يا بنوشيد و در صورت تمايل می توانيد دوش بگيريد. بعضی زنان دوست دارند خانواده نزديک به ملاقاتشان بيايند.

اتفاقاتی که ممکن است هنگام زايمان بيفتد

پارگی، بريدگی ميان دوراه، و بخيه ها

ممکن است هنگام بيرون آمدن نوزاد در مدخل واژن و داخل آن پارگی ايجاد شود. گاهی اوقات پزشک يا ماما برای اين که بتوانند سريع نوزاد را بيرون بياورند، در پايين واژن يک برش جراحی ايجاد می کنند. لازم است پس از تولد پارگی فورًاً بخيه شود. برای اين کار از داروی بی حسی استفاده می شود. دکتر متخصص زنان در بخيه زدن پارگی ها مهارت دارند.

اگر بر روی شما عمل ختنه انجام شده است

در صورتی که عمل چفت کردن روی شما انجام شده و قبل از زايمان باز نشده باشد، اين کار هنگام زايمان و پيش از بيرون آمدن نوزاد انجام می شود. دهانه را نبايد پس از باز کردن مجدداً بخيه زد تا به همان اندازه تنگ شود. شايد پس از زايمان احساس  غيرعادی داشته باشيد. ممکن است احساس گشادگی کنيد و بافت واژن سوزش داشته باشد. رعايت بهداشت به شکل صحيح اهميت دارد، بنابراين بعد از دستشويی خود را با آب و بدون صابون خوب شستشو دهيد. مثل همه زنان، شما هم بايد پس از زايمان ماهيچه های اطراف قسمت زيرين واژن را ورزش دهيد.

تسکين درد

زايمان طبيعی مثل عمل جراحی نيست. می توانيد زايمانی راحت تر داشته باشيد اگر

  • فعال و در تحرک باشيد
  • ماساژتان دهند
  • دوش بگيريد
  • در يک وان يا استخر زايمان پر از آب بنشينيد
  • از طرف کسی که به او اعتماد داريد، کمک و حمايت دريافت کنيد

وقتی آرامش داشته باشيد، درد زايمان تان کمتر خواهد بود. ماما و ديگر افرادی که در کنار شما هستند می توانند به شما کمک کنند. هر زنی که وضع حمل می کند نياز به دلگرمی و حمايت دارد.

ساير تسکين دهنده های درد

قرص ها. معموًلاً قرص های مسکنی که بدون نسخه می توان تهيه کرد تأثير چندانی بر دردهای زايمان ندارند. هر دارويی که مصرف کنيد روی نوزادتان تأثير می گذارد، و فقط استفاده بعضی داروها بی خطر است.
داروهای بی حس کننده اپيدورال در جريان زايمان به طور مؤثری درد را تسکين می دهند. يک متخصص بيهوشی داروهای بی حس کننده اپيدورال را برای شما استعمال می کند. پس از آن شما بهوش خواهيد بود ولی هنگام انقباضات درد کمتری احساس می کنيد يا اصلاً دردی نداريد.
طب سوزنی نيز می تواند تسکينی برای دردهای زايمان باشد. بسياری از ماماها صلاحيت انجام طب سوزنی را دارند.

فورسپس (انبرک)، دستگاه مکش با خلاء

در صورتی که در خلال زايمان مشکلاتی پيش آيد، ماما پزشک را فرا می خواند. اگر نوزاد بايد سريع بيرون بيايد، يا نمی توانيد به اندازه کافی زور بزنيد، پزشک می تواند کمک تان کند. پزشک از ابزارهايی مثل فورسپس يا دستگاه مکش برای کمک به بيرون کشيدن نوزاد استفاده می کند. اين کار به طور معمول به شما يا نوزادتان آسيب نمی رساند.

عمل سزارين

عمل سزارين تنها زمانی که برای حفظ سلامت شما و نوزادتان ضروری است، انجام می پذيرد. دکتر متخصص زنان درباره الزام سزارين تصميم می گيرد، چه قبل از شروع مرحله زايمان چه بعد از آن. سزارين يک عمل جراحی است که بايد در اتاق عمل، و نه در بخش زايمان، انجام شود. قبل از اين که به بخش بعد از زايمان برويد، چند ساعت در بخش ويژه ای خواهيد ماند.
اگر در طول بارداری تان انجام عمل سزارين مشخص شده باشد، احتماًلاً از داروی بی حسی اپيدورال برای شما استفاده می شود. در اين صورت بهوش خواهيد بود ولی دردی احساس نمی کنيد.

سزارين

اگر پس از شروع مرحله زايمان انجام عمل سزارين مشخص شده باشد، معموًلاً به شما داروی بی حسی اسپينال يا اپيدورال می دهند. اگر برای بيرون آوردن نوزاد بايد واقعًاً عجله کنند، احتماًلاً بيهوشی عمومی لازم می شود. در اين صورت در جريان عمل جراحی بيهوش خواهيد بود.
شما طی دو تا سه روز پس از عمل سزارين نياز به مسکنی برای دردتان خواهيد داشت. برای پيشگيری از لخته شدن خون در رگ (ترومبوز)، مهم است که مرتب حرکت کنيد و قدم بزنيد. می توانيد به طور عادی نوزاد خود را شير دهيد. می توانيد به مدت چهار يا پنج روز پس از عمل سزارين در بخش زايمان بمانيد.

اگر جنین قبل از تولد سقط کند چه اتفاقی می افتد؟

در کل به ندرت جنينی در اواخر بارداری سقط می کند. اگر مشکلی باشد شايد متوجه شويد که نوزاد بسيار آرام است و اصلاً حرکت نمی کند. در صورتی که احساس کرديد مشکلی وجود دارد، با دکتر متخصص زنان تماس بگيريد. بيش از 24 ساعت صبر نکنيد.
سپس دکتر متخصص زنان با استفاده از سونوگرافی و ساير روش ها شما را معاينه می کنند تا مشخص شود نوزاد زنده است يا نه هميشه شناخت علت مرگ نوزاد ممکن نيست. به هرحال زايمان بايد به صورت معمول و از طريق واژن انجام شود.
برای بسياری از زنان زايمان در چنين وضعيتی بسيار رنج آور است و می خواهند نوزاد با عمل سزارين بيرون آورده شود. با اين حال سزارين برای شما خطر بيشتری دارد چون يک عمل جراحی است. يک زايمان عادی بهترين و بی خطرترين روش برای بدن شماست.

جنین

برای دردهايتان به شما دارو خواهند داد. پس از وضع حمل می توانيد در بخش زايمان بمانيد و درصورت نياز کمک دريافت کنيد. گاهی اوقات با معاينه نوزاد پس از تولد می توان علت مرگ را تعيين کرد. بارداری و زايمان بعدی برای شما و نوزادتان می تواند کامًلاً طبيعی باشد. معاينات بيشتری در دوره بارداری به شما توصيه خواهد شد.

واژه نامه دوره پس از زايمان

دوره پس از زايمان →√
ملاقات های بعد از زايمان →√
ملاقات در منزل →√
شير مادر →√
شيردادن (شير مادر) →√
آغوز، اولين شير →√
نوک سينه ها →√
خود تنظيمی →√
ويزيت توسط متخصص کودکان →√
هپاتيت →√
پوشک →√
نوار بهداشتی →√
خونريزی →√
شستشو →√
حساسيت →√
افسردگی بعد از زايمان →√
بخيه ها →√
معاينه بعد از زايمان →√
آميزش جنسی →√
داروها و وسايل ضد بارداری →√

دوره پس از زايمان

چند ساعت پس از وضع حمل، شما و نوزادتان به بخش بعد از زايمان منتقل می شويد. در صورت تمايل به شروع شير دادن تان و استراحت کامل پس از زايمان می توانيد چند روز در آنجا بمانيد. بيشتر بخش های زايمان و بعد از زايمان در بيمارستان ها دوستدار مادر و کودک هستند. يعنی پس از زايمان شما و نوزادتان با هم در يک اتاق خواهيد بود. به اين ترتيب با نوزادتان بيشتر آشنا می شويد. پرسنل بخش در شيردادن نوزاد به شما کمک خواهند کرد.
همچنين می توانند طرز تعويض پوشک و نحوه استحمام و مراقبت از نوزاد را به شما نشان دهند. و نيز هر زمان که نياز داشته باشيد، چند ساعتی از نوزادتان مراقبت کنند.

اتاق ميهمان

در برخی بيمارستان ها پس از زايمان، پدر نوزاد يا شخص ديگری می تواند در کنار شما و کودک تان بماند. برای اين منظور ممکن است مهمانخانه يا اتاق ملاقاتی در بخش بعد از زايمان باشد. معمولاً همراه شما بايد هزينه غذا و جای خواب را پرداخت کند.

توانايی ها و نيازهای نوزاد

نوزاد شما از قبل حواس بسياری را کسب کرده است و يک موجود کوچک و حساس می باشد. کودک تازه متولد شده اندکی نزديک بين است. او پس از چند روز ياد می گيرد چهره مادرش را تشخيص دهد. نوزادان صدای افرادی را که اغلب می شنوند نيز تشخيص می دهند. آنها دوست دارند نزديک مادر يا پدرشان قرار بگيرند. نوزادان برای دريافت غذا و توجه و مراقبت به ما بزرگسالان کاملاً وابسته هستند. آنها ناتوانند.

نوزاد

شايد هميشه نفهميم نوزاد چه می خواهد، اما وقتی گريه می کند بايد او را در آغوش مان بگيريم و آرامش کنيم. نبايد با نوزادان خشن رفتار کنيم، مثلاً آنها را تکان دهيم، چون اين کار ممکن است موجب آسيب مغزی شود.
می توانيد نوزاد را هر روز يا با فاصله ای بيشتر حمام کنيد. بعضی کودکان هر روز دفع مدفوع دارند، بعضی چند بار در هفته. همه نوزادان چندين بار در روز ادرار می کنند. اين نشان می دهد که نوزاد شير کافی می خورد.

صحبت درباره زايمان

زايمان رويدادی مهم در زندگی شما و در زندگی همه زنان است. خيلی خوب است که بتوانيد درباره آنچه اتفاق افتاده است با کسی صحبت کنيد. اگر طی زايمان اوضاع آنگونه که برنامه ريزی يا تصور می کرديد پيش نرفت، شايد خيلی سودمند باشد که کسی علت آن را به شما بگويد.
زمانی که در بخش بعد از زايمان هستيد می توانيد درخواست گفتگو با ماما يا پزشکی را بدهيد که هنگام زايمان شما حضور داشت. اگر تجربه ای ناراحت کننده داشتيد نيز می توانيد چند هفته پس از زايمان درخواست وقت ملاقاتی را بدهيد تا با فاصله زمانی بيشتری به آنچه روی داد بپردازيد.

روال بخش زايمان و بعد از زايمان

هر کسی که در بيمارستان کار می کند موظف است به شما و کودک تان کمک کند.

بخش بعد از زايمان قوانينی دارد برای آنچه که بايد يا نبايد در اين بخش انجام شود. وقتی در مورد چيزی شک داريد، از پرسنل بخش سؤال کنيد. از آنجايی که همه ما متفاوت هستيم، شايد برآورده کردن همه خواسته های شما ممکن نباشد. در صورتی که اتاقتان با زنان ديگر مشترک باشد، بايد رعايت حال يکديگر را بکنيد.

ملاقات در بخش

خواسته ها و نيازهای زنان درمورد ملاقات متفاوت است. خيلی از افراد از ملاقات مادری که تازه نوزادی را به دنيا آورده است واقعاً لذت می برند. برخی مادران دوست دارند ملاقات دوستان و بستگان را تا هنگام بازگشت به خانه به تعويق بيندازند. برای بعضی ديگر مهم است که اولين روز پس از زايمان به ملاقاتشان بيايند.
در نظر داشته باشيد که بايد رعايت حال زنان ديگر در اتاق را نيز بکنيد. در صورتی که مايليد افراد زيادی به ملاقات تان بيايند، شايد بهتر باشد به اتاق ملاقات يا سالن عمومی ديگری برويد تا شرايط استراحت در آرامش و بدون مزاحمت را برای هم اتاقی هايتان فراهم کنيد. اگر زمان عيادت تخت کناری شما، وضعيت برای تان سخت شد، بايد از پرسنل کمک بگيريد.

تغذیه در بارداری

غذا

بيشتر بخش های زايمان بيمارستان ها، در صورتی که از نيازتان مطلع شوند، قادر به تهيه غذای مناسب شما می باشند. برای مثال ممکن است غذای حلال يا غذاهای خاص ديگری بخواهيد. در صورتی که مايليد غذايی را بخوريد که از منزل می آورند، می توانيد درخواست استفاده از آشپزخانه را بدهيد يا از پرسنل بخواهيد آن را برای شما فراهم نمايند. توجه به برگزاری رسوم دوره بعد از زايمان کار خوبی است. بعضی فرهنگ ها در طول اين دوره که مادر و کودک بسيار حساس اند، رسومی مربوط به آنها دارند. در مورد رسومی که برای شما و خانواده تان اهميت دارد با پرسنل بخش زايمان صحبت کنيد.

رسوم قديم و جديد مراقبت از نوزاد

اين روزها بسياری از مادربزرگ ها از عدم اجرای آداب و عادات تعجب می کنند و وقتی صحبت از مراقبت کودک به ميان می آيد، بيش از حد نگرانی نشان می دهند. مراقبت ناف مثال مناسبی است: در گذشته بسياری آموزش ديده بودند که ناف نوزاد را بايد به شيوه ای خاص تميز کرد و شستشو داد. ناف را بايد چند بار در روز پودر زد و روی آن را با کرم و باند پوشاند. اکنون ما هيچ يک از اين کارها را انجام نمی دهيم. ناف را بايد خشک نگه داريد، اما می توانيد نوزادتان را آنگونه که دوست داريد حمام کنيد.
فقط حتماً پس از آن پوست نوزاد را خوب خشک کنيد. انتهای بند ناف خشکيده می شود و ناف در عرض يک هفته ترميم خواهد شد. خيلی از کارهای ديگر نيز ساده تر شده است. می توانيم رشد طبيعی نوزادان را بهتر درک کنيم. بنابراين رسوم و عادات قديمی شايد هميشه بهترين نباشند.

معاینات و نمونه های گرفته شده از نوزاد

روز اول يا دوم پس از زايمان، يک متخصص کودکان برای معاينه کامل نوزاد مراجعه می کند. اين پزشک همه چيز را برای شما توضيح خواهد داد. اگر پزشک انجام آزمايش ها يا معاينات بيشتری را برای نوزاد لازم ببيند، علت آن را به شما خواهد گفت. به نوزادانی که نياز باشد واکسن هپاتيت ب يا بيماری سل می زنند. در کل پس از تولد، از همه نوزادان بايد نمونه خونی برای انجام آزمايشات گرفته شود. اگر نمی خواهيد نمونه خون از نوزادتان بگيرند بايد به دکتر متخصص زنان اطلاع دهيد.

شيردادن (شير مادر)

بدن شما عالی ترين غذای نوزاد را می سازد: شير مادر. شير مادر حاوی تمامی مواد مغذی مهم است. دمای مناسبی دارد، هميشه ترکيبات آن به صورتی صحيح و کامًلاً تميز است. مهم ترين کاری که می توانيد برای فراهم کردن شروعی خوب در زندگی برای نوزادتان انجام دهيد اين است که به او شير مادر بدهيد. مکيدن برای همه نوزدان آسان نيست. قرار دادن نوزاد زير سينه هم برای همه زنان راحت نيست. کمک بگيريد. ماماها و پرستاران کودک وظيفه دارند به شما کمک کنند.
پيش از اين که از بخش زايمان به منزل برويد، بايد بتوانيد به راحتی نوزادتان را شير بدهيد. ممکن است هنگام شيردهی تشنه شويد. پارچ آبی دم دست قرار دهيد. شما به 2 تا 3 ليتر آب در روز نياز داريد.

آغوز

آغوز اولين شيری است که می آيد. زرد و غليظ است و شبيه شير معمولی به نظر نمی رسد. اين غذايی فوق العاده برای نوزاد تازه متولد شده شما است. در صورتی که نوزاد در اولين روز زندگی اش شروع به شير خوردن کند، از اين قطره های مغذی بهره مند می شود. اين شير تمامی نيازهای غذايی نوزاد را در اولين روزهای زندگی اش تأمين می کند. در بعضی فرهنگ ها اين باور وجود داشت که آغوز برای نوزاد خوب نيست. آن را با دست می دوشيدند و به دور می ريختند. اين کار اشتباهی بود. آغوز زرد رنگ مخصوص نوزاد تازه به دنيا آمده درست شده است.

شروع شيردهی

نيازهای غذايی نوزاد با آنچه مادر در پستان هايش دارد رفع می شود. از اين که روزهای اول سينه ها خالی به نظر می رسند اصلاً نگران نباشيد. اگر فقط کمی نوک سينه را فشار دهيد، خواهيد ديد که قطراتی بيرون می آيد. همين کافی است.
پس از دو، سه يا چهار روز مقدار شير بيشتر خواهد شد، و ادامه خواهد داشت تا زمانی که نوزادتان از شير خوردن دست بکشد. بايد به تعداد دفعاتی که نوزادتان می خواهد به او اجازه شير خوردن بدهيد. برای اين که بفهميد نوزاد نوک سينه را درست می گيرد از کسی کمک بگيريد.
در ابتدا شايد احساس کنيد ملتهب و حساس است، اما نبايد درد داشته باشيد. اغلب روز دوم پس از زايمان روز بزرگ شيرخوری است. حال نوزاد می خواهد پی در پی شير بخورد. اين کار پستان ها را تحريک به توليد شير می کند و توليد شير کافی برای شما اهميت دارد. در اين روز برای کار ديگری جز شير دادن، خوردن و نوشيدن وقتی نخواهيد داشت.

شيردهی

خوشبختانه به مرور زمان اين کار آسان تر می شود!
روز سوم پس از زايمان اغلب سينه ها متورم و دردناک می شوند و ممکن است تب خفيفی داشته باشيد. علتش اين است که غدد پستان برای توليد شير سخت کار می کنند. اجازه دهيد نوزاد مرتب شير بخورد .نوزاد بعد از روز سوم در هر وعده شير بيشتری می خورد .به اين ترتيب شما وقت بيشتری برای استراحت بين هر نوبت شيردهی داريد. خوب است زنانی که تجربه شيردهی داشته اند به شما کمک و دلگرمی دهند.

آيا نوزاد تازه متولد شده به مکمل ها نياز دارد؟

نوزاد شما در طول شش ماه اول زندگی اش به هيچ چيز ديگری جز شير مادر نياز ندارد و به آب، آب قند يا شيرهايی غير از شير مادر احتياجی نيست. در بسياری از فرهنگ ها دادن مکمل به نوزاد معمول است. اين کار را نکنيد! دادن آب با قند يا عسل يا چای گياهی برای سلامتی نوزاد خوب نيست. اگر نوزاد شما فقط شير مادر بخورد سالم تر خواهد بود. پس از شش ماه می توانيد همراه با شير مادر مواد غذايی ديگری به او بدهيد.
اگر بتوانيد تا زمانی که امکان دارد به شير دادن نوزادتان ادامه دهيد برای او خوب است.

کمک در شيردهی

بسياری از افراد برای اين که بتوانند شيردهی را به درستی انجام دهند، نياز به کمک دارند. اگر اين کار را دشوار يافتيد به دکتر متخصص زنان اطلاع دهيد. در صورتی که شيردادن برای تان غيرممکن شود، غذای ديگری را برای نوزاد به شما توصيه خواهند کرد. بخش زايمان و کلينيک زايمان به شما کمک خواهد کرد.

پايان شيردهی

وقتی احساس کرديد کم کم بايد شيردهی را متوقف کنيد، ابتدا بايد از دکتر متخصص زنان راهنمايی بخواهيد.

ساير تغييرات در بدن شما

در دوره بارداری بدن شما تغييرات زيادی می کند. پس از زايمان تغييرات جديد و هورمون های جديد بوجود می آيند. وقتی پستانهايتان شروع به توليد شير می کنند خيلی بزرگتر از قبل می شوند.
بديهی است که پس از زايمان شکم تان جمع می شود. اما به يکباره سفت و صاف نمی شود. پوست و ماهيچه های شکم در طول اين 40 هفته بارداری کشيده شده بودند. اکنون بدنتان نياز به زمان دارد تا خودش را دوباره جمع کند.

خونریزی

در روزهای اول پس از زايمان مثل زمان قاعدگی خونريزی داريد، و بعد به تدريج کم می شود. پس از يک هفته خونريزی خيلی کمی خواهيد داشت. اين خونريزی در بيشتر زنان پس از 14 روز قطع می شود. همچنين مقداری ترشحات مخاطِیِ همراه با خون نيز وجود خواهد داشت.
اين ترشحات به مدت چند هفته پس از قطع خونريزی ادامه خواهد داشت. اين ترشحات بويی شبيه خون می دهد، پس بايد هربار که به دستشويی می رويد خود را با آب شستشو دهيد. اگر بو خيلی شديد بود، ممکن است نشانه التهاب باشد. پس بايد بررسی کنيد که آيا تب داريد يا نه و با بخش زايمان تماس بگيريد.

واکنش های احساسی

در طول اولين روزهای پس از زايمان متوجه خواهيد شد که اشک تان زودتر از قبل جاری می شود. برخی افراد در دوره بارداری سريعًاً متوجه اين موضوع می شوند. شايد يک دقيقه خوشحال و خرسند باشيد، و دقيقه بعد غمگين و گريان. اين وضعيت طبيعی است. تقريباً همه زنان چنين  احساساتی دارند. وقتی توجه، عشق و کمک دريافت کنيد و آرامش، خواب و استراحت داشته باشيد، بهتر با اين مشکل کنار می آييد. اما همه تازه مادران به مسئوليت شان در قبال نوزاد نورسيده فکر می کنند. شما به موقع به مادر بودن عادت خواهيد کرد.

افسردگی در دوره پس از زايمان

در صورتی که احساس خوشحالی نمی کنيد، فقط غمگين هستيد و هر روز زياد گريه می کنيد، نياز به کمک داريد. شايد نتوانيد بخوابيد يا غذا بخوريد. ممکن است احساس کنيد نمی توانيد از نوزاد خود مراقبت کنيد يا شايد احساس خستگی شديد داشته باشيد. اگر وضع شما اينگونه است، هر چه زودتر نياز به کمک داريد. احساس تان را با خانواده خود در ميان گذاريد. آنها بايد به شما و نوزادتان کمک کنند. شما، يا يکی ديگر از اعضای خانواده، بايد با دکتر متخصص زنان تماس بگيريد. و وضعيت را توضيح دهيد. متخصصان به شما کمک خواهند کرد. اگر زود کمک بگيريد، زودتر بهبود خواهيد يافت.

رفتن به منزل پس از زايمان

خواب و استراحت

وقتی زايمان کرده ايد به استراحت و خواب نياز داريد. نوزاد تازه متولد شده شما نيز به شيرخوردن در ميانه شب نياز دارد. اگر در طول هفته های اول با روند خواب نوزاد هماهنگ شويد فرصت خواب و استراحت بيشتری خواهيد داشت. بدين معنی که بايد بتوانيد در طول روز بخوابيد. حفظ فعاليت و حرکت نيز مهم است. بدن شما برای بازگشت به وضعيت پيش از بارداری نياز به فعاليت دارد. تمام وقت در رختخواب ماندن برای سلامتی تان خوب نيست.

مکان خواب نوزاد

نوزاد هميشه بايد به پشت و می تواند روی تخت خودش بخوابد. او را روی تختخواب خودتان نيز می توانيد بخوابانيد، ولی نکاتی را حتماً بايد رعايت کنيد. نبايد نوزاد را زياد نزديک به خود قرار دهيد. در صورتی که الکل نوشيده ايد يا داروهايی مصرف کرده ايد که هوشياری را کم می کند، هرگز نوزاد را روی تخت خود نخوابانيد. نوزاد هرگز نبايد روی تختخواب يک فرد سيگاری بخوابد. توصيه می کنيم که نوزاد پتو يا لحاف مخصوص به خودش را داشته باشد.

لباس ها و وسايل نوزاد

نوزاد در هفته های اول به چيزهای زيادی نياز ندارد. در ابتدا پوشک، پيراهن و شلوار، يک پتوی گرم، لحاف و يک تختخواب لازم داريد. برای بيرون از خانه يک کلاه لازم است؛ زمستان برای محافظت از سرما و تابستان برای محافظت در مقابل نور خورشيد.
مطابق با دمای اتاق يا بيرون به نوزادتان لباس بپوشانيد. نيازی نيست دمای داخل را خيلی بالا نگه داريد؛ دمای معمول برای داخل منزل 21 تا 23 درجه سانتيگراد است. می توانيد اتاق خواب را کمی خنک تر کنيد. به بيشتر نوزادان بيش از حد نياز لباس می پوشانند.
گردن نوزادتان را لمس کنيد نه دست و پايش را که هميشه در نوزادان تازه به دنيا آمده کمی سردتر از نقاط ديگر است. وقتی به نوزاد دست می زنيد بايد گرم باشد ولی نبايد عرق کرده باشد.
زمانی که نوزاد بيش از حد گرم باشد عصبانی و ناآرام می شود و گريه می کند. جای نوزاد هنگام حرکت با اتومبيل بايد کامًلاً امن و محکم باشد. می توانيد صندلی يا کمربند مخصوص کودک را کرايه کنيد يا بخريد.

حسادت خواهر يا برادر

اگر نوزادتان خواهر يا برادری بزرگتر از خودش دارد، عاقلانه است که پس از زايمان به آنها توجه ويژه ای داشته باشيد. درک اين مطلب که عشق به اندازه کافی برای همه هست، برای يک بچه کوچک آسان نيست. حتی بچه های بزرگتر هم ممکن است در اين باره ترديد پيدا کنند. در اولين روزهای بازگشت تان به منزل عشق و توجه بيشتری به کودکان بزرگتر نشان بدهيد. و در اين حال اجازه دهيد شخص ديگری پوشک نوزاد تازه را عوض کند. اغلب چند روز عشق و توجه بيشتر کافی است تا احساس امنيت بازگردد.

توصيه ای مناسب

همه زنانی که وضع حمل کرده اند بايد در دوره اول پس از زايمان لباس گرم بپوشند. اين کار آنها را از ابتلا به بيماری های ويروسی حفظ می کند. بايد مراقب سينه های خود باشيد و آنها را گرم نگه داريد.
مثلا کردستان سردسير است، و بايد جوراب، جوراب شلواری، شلوار و کت گرم بپوشيد، البته در صورتی که زمان زايمان تان در يک دوره گرم تابستانی نباشد. همين طور برای بيرون بردن نوزادتان با کالسکه به يک جفت کفش محکم مخصوص پياده روی نياز داريد.

تب

بعضی زنان روز شروع توليد شير در سينه هايشان کمی تب می کنند. اين تب بعد از يک روز تمام می شود و خطرناک نيست. اگر به طور کلی احساس ناخوشی داريد، بايد درجه حرارت تان را بگيريد. در صورتی که تب داشتيد با بخش زايمان تماس بگيريد و بخواهيد کمک تان کنند.

خونریزی

خونريزی شديد پس از بازگشت به منزل طبيعی نيست. اگر اين اتفاق افتاد، بايد با دکتر متخصص زنان  یا خدمات فوريت های پزشکی تماس بگيريد يا به بيمارستان برگرديد.

قاعدگی

زمان اولين قاعدگی پس از زايمان برای افراد مختلف متفاوت است. تعداد زيادی از زنان قبل از خاتمه شيردهی شروع مجدد قاعدگی ندارند. به خاطر داشته باشيد که قبل از شروع قاعدگی تخمک گذاری انجام می شود. بنابراين در صورت آميزش جنسی ممکن است باردار شويد.

زندگی زناشويی، تنظيم خانواده، جلوگيری از بارداری

زمانی که احساس آمادگی کنيد می توانيد آميزش جنسی داشته باشيد. در تعداد زيادی از کتاب ها نوشته اند که بايد به مدت شش هفته صبر کنيد. هيچ علت پزشکی برای اين کار وجود ندارد، اما می توانيد آن را يک قانون کلی مبتنی بر تجربه بدانيد. خيلی از زنان در مورد اولين آميزش جنسی پس از زايمان اندکی احساس نگرانی می کنند. ممکن است واژن کمی حساس و به علت تغييرات هورمونی خشک باشد.

شايد بخواهيد قبل از دخول معاشقه ای طولانی تر داشته باشيد و از يک لغزان کننده استفاده کنيد. اگر می خواهيد از باردار شدن پيشگيری کنيد، شما و شريک تان بايد از وسايل ضد بارداری استفاده کنيد. ابتدا استفاده از کاندوم آسان تر است. پس از 10 تا 12 هفته می توانيد آی يو سی دی (وسيله ضد بارداری داخل رحمی يا »حلقه«) بگذاريد، از پزشک دکتر متخصص زنان  جلوگيری از بارداری اطلاعات بيشتری بگيريد.

معاينه پس از 2 تا 3 ماه

می توانيد دو يا سه ماه پس از زايمان نوبت معاينه ای دکتر متخصص زنان بگيريد. ناحيه تناسلی و واژن تان معاينه می شود. همچنين می توانيد آزمايشی برای بررسی تعداد گلبولهای قرمز خونتان بدهيد.

 

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید!

  • سندرم تخمدان پلی کیستیک (ovarian) (PCOS)

سندرم تخمدان پلی کیستیک

دسامبر 22nd, 2021|0 Comments

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) سندرم تخمدان پلی کیستیک (ovarian) (PCOS) یک اختلال هورمونی شایع است که تنها در ایالات متحده بیش از 5 میلیون زن را تحت تأثیر قرار می دهد. در سندرم تخمدان [...]

  • بهترین غذاها برای داشتن سینه های سالم

بهترین غذاها برای داشتن سینه های سالم

دسامبر 22nd, 2021|0 Comments

بهترین غذاها برای داشتن سینه های سالم بروکلی و سبزیجات بهترین غذاها برای داشتن سینه های سالم: سبزیجاتی مانند کلم بروکلی، گل کلم، کلم پیچ و کلم سرشار از ویتامین های A و C [...]

  • راهنمای کامل پیدا کردن نقطه جی در زنان

نقطه جی در زنان

دسامبر 22nd, 2021|0 Comments

نقطه جی در زنان نقطه جی تحقیقات اصلی در خصوص آناتومی/فیزیولوژی نقطه جی (ٰG-Spot) در دستگاه تناسلی زنانه؛ وجود آناتومیکی نقطه جی هنوز ثابت نشده است. G-Spot Anatomy [...]

  • رابطه جنسی

علت درد هنگام نزديكی

دسامبر 22nd, 2021|0 Comments

علت درد هنگام نزديكی علت درد هنگام نزديكی: زنان ممکن است در حین رابطه جنسی (دیسپارونی dyspareunia) هنگام تلاش برای دخول، یا در حین و یا بعد از مقاربت دچار درد شوند. درد در [...]

  • تمرینات کگل

تمرینات کگل

دسامبر 22nd, 2021|0 Comments

تمرینات کگل  تمرینات کگل می تواند به تقویت عضلات زیر رحم، مثانه و روده (روده بزرگ) کمک کند. آنها می توانند به مردان و زنانی که مشکلات نشت ادرار یا کنترل روده دارند کمک [...]

  • زایمان طبیعی

زایمان

دسامبر 22nd, 2021|0 Comments

زایمان مادر شدن تان را تبریک می گوییم. واژه نامه زایمان: انقباضات، دردهای زایمان، دردهای ناگهانی زایمان →√ فاصله انقباض ها →√ مایع آمنيوتيک، آب →√ پاره شدن کیسه آب [...]

نیاز به مشاوره پزشکی دارید؟

تماس بگیرید